Jako malá holka jsem tyhle koláčky milovala, dokázala jsem jich sníst neuvěřitelné množství. Babička je dělávala nejen s tvarohem, ale také s makovou náplní. Doprostřed tvarohu dávala rozinky nebo kopeček domácího džemu, doprostřed máku pak zdobičkou puntík tvarohu. Můžete vyzkoušet i makovou verzi.
Přísady
- 350 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- trocha rumu (lze vynechat)
- trochla mléka dle potřeby (cca 3 lžíce)
Náplň:
- 3/4 kg tvarohu (dávám ve vaničce)
- 1 vanilkový cukr
- krupicový cukr podle chuti
- 2 vejce
- 1/2 pudinkového prášku (vanilkový)
- strouhaná citronová kůra (nemusí být)
Dále:
- bílek na potření (co zbyl z těsta)
- rozinky nebo džem na ozdobu
- cca 50 g rozehřátého másla
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr
Postup
Vejce, cukr a máslo utřeme, přidáme mouku s práškem do pečiva, podle potřeby mléko a rum a vypracujeme nelepivé těsto.
Vyválíme ho na tloušťku cca 1/2 cm a skleničkou vykrajujeme kolečka.
Okraje potřeme bílkem a pomocí zdobícího sáčku nastříkáme tvarohovou náplň, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí. Doprostřed každého koláčku dáme rozinku nebo trošku džemu.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut.
Ještě horké koláčky potřeme (mašlovačkou) rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Vyválíme ho na tloušťku cca 1/2 cm a skleničkou vykrajujeme kolečka.
Okraje potřeme bílkem a pomocí zdobícího sáčku nastříkáme tvarohovou náplň, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí. Doprostřed každého koláčku dáme rozinku nebo trošku džemu.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut.
Ještě horké koláčky potřeme (mašlovačkou) rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Oooooo, asi se tady zdržím:-)
OdpovědětVymazat