Křehké těsto doplňuje lahodná tvarohová náplň s jablky. Nezapomeňte osladit náplň, těsto je totiž minimálně sladké.
Přísady
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 až 3 lžíce mléka
- 1 lžička třtinového cukru
- 125 g másla
- špetka soli
Náplň:
- 2 tvarohy ve vaničce (dala jsem jeden tučný a jeden polotučný)
- 1/2 vanilkového pudinkového prášku
- 1 vanilkový cukr
- cukr dle chuti
- 3 jablka nastrouhaná nebo nakrájená na plátky
Postup
Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme dobře vychladit, aby bylo tuhé (jednu třetinu těsta je lepší dát do mrazáku).
Tvarohy smícháme s cukrem a pudinkovým práškem a vmícháme jablka.
Dvě třetiny těsta nastrouháme do formy, na těsto rozetřeme náplň a nahoru nastrouháme zbylou třetinu těsta.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů (horkovzduch) asi 3/4 hodiny.
Mila Zuzko, tentokolac jsem pekla uz nekolikrat, moc nam chutna. Davam o 1/3 vice ingredienci, aby byl vyssi a do tvarohu misto jablek citronovou kuru, vanilkova seminka a trochu rumu. Diky za inspiraci, Kristyna
OdpovědětVymazatAhoj Kristýnko, jsem ráda, že má koláč takový úspěch :-) Je opravdu spíše nízký, ráda příště zkusím tvoje vylepšení o navýšení ingrediencí, alespoň ho bude víc. Vůni citronu mám moc ráda, mamka i babička ji do tvarohu dávaly vždy. Já jsem ji poslední dva roky vynechávala, protože jsem kojila Davídka a ten má atopický exém.
VymazatNemáš vůbec zač, jsem ráda, že recepty inspirují a těším se na případné další komentáře :-)
Zuzka