I z obyčejného litého perníku se dá vyzkouzlit zajímavý a efektní dezert. Stačí přidat náplň z višní (případně švestek), povrch posypat přes libovolnou šablonu a všichni budou nadšení.
Přísady
- 1 hrnek mléka
- 5 lžic másla nebo oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce marmelády
- špetka soli
- ¼ hrnku cukru
- 1 prášek do perníku (nebo prášek do pečiva + lžička koření do perníku)
- ½ pudinkového prášku nebo škrobu
- ½ hrnku celozrnné žitné mouky (nebo klasické hladké)
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžíce kakaa (vynechala jsem ho)
Náplň:
- velká sklenice višňového kompotu bez pecek včetně šťávy
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 zarovnaná lžíce škrobu
- příp. cukr podle chuti (už nedávám)
Postup
Suroviny na těsto smícháme a nalijeme do
větší dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů
(horkovzduch) asi 25 minut. Korpus necháme vychladnout a poté ho
rozdělíme na poloviny – nejlépe to jde, pokud si uděláme po obvodu malý
zářez nožem, do kterého dáme nit a zkřížením přeřízneme na poloviny jako
se krájí kynuté knedlíky.
Višně scedíme, šťávu zachytí a doplníme ji vodou na ½ litr. Rozmícháme v ní pudinkový prášek a škrob, vrátíme višně a povaříme do zhoustnutí. Necháme trochu zchladnout.
Do formy vrátíme zpět spodní díl korpusu, na něj rozprostřeme višně, zakryjeme vrchním dílem korpusu a trochu přimáčkneme. Dáme vychladit, dokud náplň neztuhne.
Pokud chceme, můžeme povrch přes šablonu posypat skořicí nebo kakaem, případně moučkovým cukrem, pokud jsme do těsta dali kakao.
Žádné komentáře:
Okomentovat