Trifle je proslulý britský dezert ve skle. Servíruje se většinou ve velké skleněné míse, aby byly jednotlivé vrstvy vidět. Může se ale dát i do malých pohárů nebo skleniček, aby každý host dostal svou vlastní porci. Do triflu patří kromě krému, šlehačky, piškotu a želé i alkohol.
Tahle varianta je z lednového Apetitu, recept uvádím mnou upravený.
Přísady
- 115 g másla, změklého
- 2 velká vejce
- 150 ml tekutého medu
- 180 ml podmáslí
- 260 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 50 g vlašských ořechů, opražených a nasekaných (použila jsem půl na půl ovesné vločky a slunečnicová semínka - nasucho jsem je opražila společně na pánvi)
- 6 středně velkých jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 8 lžic třtinového cukru (vynechala jsem, jablka byla sladká dost)
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce másla
Na karamel (místo karamelu jsem použila karamelové Salko):
- 230 g krupicového cukru
- 6 lžic másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 40 ml brandy
Na krém:
- 2 kelímky creme fraiche (co nejtučnější zakysaná smetana)
- 1 velký kelímek zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 1 až 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce alkoholu (brandy, calvados nebo sherry) + další k pokapání perníku
Postup
Nejdříve upečeme perník. Máslo ušleháme do pěny, po jednom zašleháme vejce. Dále vmícháme med, podmáslí a nakonec mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici a ořechy. V dortové formě pečeme asi půl hodiny při 170 stupních. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.
Jablka dáme do hrnce spolu s máslem a citronovou šťávou a podusíme (pozor, nerozvařit). Necháme je vychladnout.
Na karamel nasypeme do hrnce cukr, zalijeme trochou vody (asi 100 ml) a vaříme na středním plameni bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Sundáme z plotny, přidáme máslo a promícháme. Potom přilijeme smetanu a brandy a promícháme. Necháme vychladnout.
Místo tohoto postupu jsem použila karamelové Salko, takže jsem neměla tekutý karamel, ale bylo to výborné i tak.
Na krém prošleháme zakysanou smetanu, cukr a alkohol.
Do pohárů vrstvíme krém, nakrájený perník, který pokapeme alkoholem, jablka a karamel. Vrstvy opakujeme do spotřebování surovin.
Žádné komentáře:
Okomentovat