Přísady
- 600 g hladké mouky
- 140 až 160 g cukru
- 1/4 l mléka
- 30 g droždí (asi 3/4 kostičky)
- 2 vejce (bílek na potření)
- 120 g másla
- hrst rozinek předem namočených v rumu
- lžička soli
- sekané mandle
- špetka muškátového květu
- lžička citrónové šťávy
Postup
Vypracujeme kynuté těsto (pokud máme domácí pekárnu, tak ji použijeme, jinak postupujeme podle receptu dále). Z cukru, droždí a trošky mléka
necháme vzejít kvásek v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do
tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít. Kvásek zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem,
vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěným máslem a troškou rumu. Přidáme
citronovou šťávu, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co
byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se
nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li
těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při
zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak
akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně
zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů.
Vánočku potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut při 150 až 160 stupních. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů.
Vánočku potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut při 150 až 160 stupních. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi.
Žádné komentáře:
Okomentovat