Zkuste si udělat domácí ciabattu. Uvnitř je nadýchaná, venku křupavá. Pokud chcete obměnu, můžete do těsta nakonec přidat olivy nebo sušená rajčata. Z uvedeného množství získáte 6 kusů.
Přísady
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- 15 g soli
- 10 g čerstvého droždí
- 300 až 350 ml vody
- olivový olej
Postup
Mouku nasypeme na vál, k jedné straně rozdrobíme droždí, k druhé nasypeme sůl, přilijeme trochu vody, pár kapek oleje a začneme hníst. Podle potřeby přiléváme vodu a těsto důkladně a dlouho zpracováváme, aby byly ciabatty krásně nadýchané.
Pokud máte domácí pekárnu, nechte si těsto zpracovat v ní.
Hotové těsto dáme do olejem vymazané mísy, potřeme ho olejem i svrchu a necháme asi půl hodiny kynout (nebo těsto potřeme po hnětení svrchu v pekárně).
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a posypeme moukou. Prsty ho roztáhneme do čtverce a rozřízneme na 3 pruhy. Rozpůlíme je a promačkáváním natáhneme na cca 20 cm.
Na plechu necháme ciabatty 10 minut odpočinout. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat