V létě ji pečeme s cuketou, na podzim a v zimě vyměníme cuketu za jablka. Bábovka není suchá, vlhkost dodá nejen nastrouhaná cuketa, ale i zakysaná smetana.
Přísady
- 150 g cukety (můžeme nahradit jablky)
- špetka soli
- 4 vejce
- 1 lžíce citronové šťávy
- 150 g másla
- 130 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 1 kelímek husté zakysané smetany
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup
Cuketu nastrouháme nahrubo, v míse ji smícháme se špetkou soli a necháme 10 minut stát, aby pustila vodu.
Z bílků a citronové šťávy vyšleháme pevný sníh.
Máslo, oba cukry a žloutky šleháme asi 7 minut do světlé nadýchané pěny. Pak zlehka vmícháme zakysanou smetanu a poté postupně i mouku s práškem do pečiva.
Z cukety vymačkáme tekutinu a přidáme ji do těsta. Nakonec přimícháme i vyšlehaný sníh.
Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů asi 50-60 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli.
Z bílků a citronové šťávy vyšleháme pevný sníh.
Máslo, oba cukry a žloutky šleháme asi 7 minut do světlé nadýchané pěny. Pak zlehka vmícháme zakysanou smetanu a poté postupně i mouku s práškem do pečiva.
Z cukety vymačkáme tekutinu a přidáme ji do těsta. Nakonec přimícháme i vyšlehaný sníh.
Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů asi 50-60 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli.
Žádné komentáře:
Okomentovat