Recept na skvělé dušené maso je z únorového Apetitu. Mělo by se dusit v troubě 5 hodin, ale já jsem si recept trochu uzpůsobila - udělala jsem ho v papiňáku a změnila i množství surovin.
Přísady
- 800 g hovězího (kližka, krk, hrudí, plec)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 mrkve, nakrájené nahrubo
- 1 pastinák nakrájený nahrubo
- 1/4 bulvy celeru, nakrájená na silnější plátky
- 150 g šalotek, větší přepůlené
- 100 g anglické slaniny, na proužky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml suchého červeného vína
- 2 řapíky celeru, na špalíky
- 100 g žampiónů, větší přepůlené
- svazek petrželky, bobkového listu, tymiánu a rozmarýnu
- sůl
- příp. až 2 lžíce škrobu rozmíchaného v troše vody na zahuštění
Bramborové pyré s pastinákem:
- 300 g pastináku, nakrájeného na kousky
- 500 g brambor, nakrájených na kousky
- 1 stroužek česneku, nakrájený na třetiny
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 až 200 ml mléka
- sůl
- plátek másla
Postup
Na části oleje opečeme kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu. Zvlášť opečeme na zbylém oleji maso, osolíme ho a přidáme k zelenině. Vmícháme protlak a zarestujeme ho. Do pánve po masu vlijeme víno a odmícháme přípečky, vlijeme k masu a zelenině. Přidáme řapíkatý celer, žampiony a bylinky.
V papiňáku dusíme půl a třičtvrtě hodiny. Poté vyndáme bylinky a šťávu zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě. Chvilku povaříme.
Na rozpáleném oleji opečeme pastinák skoro dozlatova. Přidáme brambory a česnek, ztlumíme plamen a krátce osmahneme. Zalijeme mlékem, přivedeme k varu, osolíme a pod poklicí na mírném ohni uvaříme doměkka.
Brambory a pastinák rozšťoucháme s mlékem, v němž se vařily a zašleháme máslo.
Žádné komentáře:
Okomentovat