Tahle velká dobrota je z kuchařky Dity Pecháčkové. Po delším pečení se maso jen rozpadá, navíc je doplněné lahodnou omáčkou z rajčat a šalotek.
Přísady
- 1–2 lžíce olivového oleje
- 2 krůtí stehna, celkem asi 1½ kg
- 15 šalotek nebo malých žlutých cibulí (celkem cca 750 g), oloupaných, ale v celku
- 2 stroužky česneku, oloupané, ale v celku
- 200 ml drůbežího vývaru
- 400g konzerva rajčat
- 4 snítky tymiánu
- 2 bobkové listy
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
Krůtí stehna
omyjeme, osušíme, osolíme a v kastrolu vhodném do trouby je opečeme ze všech stran dohněda, trvá
to 3–4 minuty z každé strany. Pak je vyndáme a dáme stranou.
Stáhnem trochu plamen, na olej vhodíme šalotky nebo cibuli a opékáme ji asi 10 minut, až začnou karamelizovat. Přidáme česnek, ještě asi minutu opékáme, pak do kastrolu vlijeme vývar, rajčata a přidáme bobkové listy. Pak dáme do kastrolu maso, osolíme, opepříme a pokryjeme tymiánem. Kastrol přiklopíme a dáme ho do trouby.
Dusíme 30–45 minut při 220 stupních, pak teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme ještě 1½–2 hodiny, podle velikosti masa. Zhruba 45 minut před koncem pečení sundáme z kastrolu poklici a stehna občas přelijeme vypečenou šťávou.
Ke krůtím stehnům podáváme bramborovou kaši nebo čerstvé pečivo.
Žádné komentáře:
Okomentovat