Dokonale vláčná maková bábovka je z únorového Apetitu. Základ tvoří našlehaná šlehačka, nepotřebujete tedy žádný další tuk ani kypřící prášek.
Přísady
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 120 g krupicového cukru (stačí i méně)
- 3 velká vejce, bílky a žloutky zvlášť
- špetka soli
- 150 g mletého máku
- 100 g hladké mouky
- hrst sušených švestek, propláchnutých a okapaných
- moučkový cukr na posypání
Postup
Smetanu ušleháme do polotuha spolu s vanilkovým a krupicovým cukrem. Do směsi zašleháme žloutky. Přimícháme mák a mouku. Nakonec těsto zlehčíme ušlehaným sněhem z bílků, do kterého jsme přidali špetku soli. A opatrně vmícháme švestky.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 45 minut. Pekla jsem na horkovzduch 155 stupňů necelou hodinu.
Před podáváním bábovku posypeme moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat