Recept na tohle výborné zeleninové exotické jídlo je z blogu kitchenette. Zkuste ho a uvidíte, že vám ani nebude chybět maso. Vhodnou přílohou je bulgur, vyzkoušet ale můžete i kuskus nebo rýži.
Přísady
- 1 plechovka nakládaných rajčat
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 střední cibule, na kostičky
- 3-4 stroužky česneku, propasírované nebo nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- cayennský pepř podle chuti
- 2 střední cukety, na velké kostky
- 3 velké mrkve, půlené po délce i šířce
- 1 střední lilek, na velké kostky
- 1 hrnek vývaru nebo vody
- 1 plechovka cizrny (nebo alternativa suché, namočené a uvařené)
- na závěr můžete posypat čerstvou mátou nebo petrželkou
Postup
Připravte si zeleninu. S výhodou je nechat
mrkev na větší kusy, zůstane tak stále pevnější a nebude rychle
rozvařená. Takže ji rozpůlím na polovinu podélně i příčně. Cuketu a
lilek krájím na kusy tak cca 2 cm velké.
Na středně silně rozpálené hlubší pánvi nebo větším hrnci osmažte cibulku, občas zamíchejte a smažte dokud nezačne měnit barvu. Přidejte česnek, všechno koření a smažte dalších pár minut za stálého míchání.
Přidejte cukety, mrkve, lilek a smažte, obracejte ještě dalších pár minut. Za 2-4 minuty přidejte rajčata, vývar, cizrnu, dosolte a opepřete podle chuti. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a přiklopené nechte probublávat dokud zelenina nebude tak měkká, jak máte rádi, přibližně 15 minut. Já preferuji aby zelenina měla stále barvu a mrkev byla na skus ještě stále pevná a plná chuti.
Příprava bulguru:
Do hrnce nasypeme 1 hrnek bulguru, zalijeme 2 hrnky vařící vody, osolíme a přidáme lžíci oleje. Vaříme 3 minuty, poté vypneme a necháme pod pokličkou 20 minut dojít.
Žádné komentáře:
Okomentovat