Na Nový rok se podle tradice má jíst čočka, tak jsem dnes udělala tento skvělý recept z červnového Apetitu. Pokud seženete v obchodě perličku, použijte ji. Já jsem ji nahradila kuřetem a moc jsme si pochutnali.
Přísady
- 1 perlička nebo kuře (o hmotnosti do 1,4 kg)
- sůl
- 2 lžičky uzené sladké papriky
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g choriza, nakrájeného na půlkolečka
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 červená cibule, nakrájená na tenké měsíčky
- 2 řapíky celeru, nakrájené na tenké plátky
- 2 bobkové listy
- 100 g drobné zelené čočky puy (francouzská čočka)
- 100 ml sherry (nebo portského)
- cca 250 ml vody (nebo vývaru)
- hrst nasekané petrželky
- rýže nebo bageta k podávání
Postup
Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
V misce smícháme med, máslo, uzenou papriku a hořčici. Perličku nebo kuře osolíme a potřeme ze všech stran marinádou.
V litinovém kastrolu nebo pekáčku vhodném do trouby (příp. na pánvi, poté přendáme do pekáče opékáme na oleji chorizo asi 3 minuty. Přidáme nakrájenou zeleninu a bobkový list a mícháme asi 8 minut. Přidáme propláchnutou čočku, zalijeme cherry a dolijeme vodou tak, aby bylo vše těsně ponořené.
Připravené kuře položíme nahoru do pekáčku k čočce prsíčky nahoru, přiklopíme a pečeme 1 hodinu. Poté zvýšíme teplotu na 220 stupňů a pečeme odkryté zhruba čtvrt hodiny dozlatova.
Hotové kuře naporcujeme a do čočky vmícháme petrželku. Podáváme s rýží nebo čerstvou bagetou.
Žádné komentáře:
Okomentovat