Všimli jste si, že pečená mrkev je na chuť sladší? Když k polévce podáte opečené krutony se slaninou, máte výbornou večeři nejen pro studené podzimní měsíce.
Přísady
- 700 g mrkve, pokrájené na špalíky
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, i se slupkou
- pár snítek tymiánu + navíc na ozdobu
- kousek másla
- 2 cibule, najemno nasekané
- 700 ml kuřecího vývaru
- 6 lžic husté zakysané smetany
- sůl
- pepř
Na krutony:
- 2 plátky rustikálního chleba, nakrájené na proužky
- 6 plátků slaniny
- olivový olej na zastříknutí
Postup
Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
Mrkve vyskládáme na pečící papír, zastříkneme 1 lžící olivového oleje, přidáme česnek a tymián a pečeme 45-50 minut.
Když je mrkev upečená, rozehřejeme zbylý olej v hrnci spolu s máslem, přidáme cibuli a asi 10 minut ji opékáme. Pak přidáme upečený česnek vymáčknutý ze slupky, pečenou mrkev a zalijeme vývarem. Necháme 10 minut probublávat.
Uděláme krutony: proužky chleba omotáme slaninou, naskládáme na plech, pokropíme olejem a pečeme asi 10 minut.
Polévku rozmixujeme, vmícháme 5 lžic smetany, podle chuti osolíme a opepříme. Pokud je třeba, naředíme vývarem nebo vodou.
Podáváme ozdobenou zbylou smetanou a tymiánem, spolu s krutony.
Mrkve vyskládáme na pečící papír, zastříkneme 1 lžící olivového oleje, přidáme česnek a tymián a pečeme 45-50 minut.
Když je mrkev upečená, rozehřejeme zbylý olej v hrnci spolu s máslem, přidáme cibuli a asi 10 minut ji opékáme. Pak přidáme upečený česnek vymáčknutý ze slupky, pečenou mrkev a zalijeme vývarem. Necháme 10 minut probublávat.
Uděláme krutony: proužky chleba omotáme slaninou, naskládáme na plech, pokropíme olejem a pečeme asi 10 minut.
Polévku rozmixujeme, vmícháme 5 lžic smetany, podle chuti osolíme a opepříme. Pokud je třeba, naředíme vývarem nebo vodou.
Podáváme ozdobenou zbylou smetanou a tymiánem, spolu s krutony.
Žádné komentáře:
Okomentovat