Zajímavá varianta italského rizota. Rýže se dusí ve vývaru společně s konzervou třešňových rajčátek a na závěr je posypaná křupavou strouhankou.
Přísady (pro 2 osoby)
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 sardelové řezy (ančovičky)
- 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 140 g kulatozrnné rýže na rizoto (např. arborio)
- 700 ml vroucího drůbežího (příp. zeleninového) vývaru
- 400 g konzerva třešňových rajčátek (koupila jsem v Tescu)
- sůl, pepř (sůl už jsem nedávala)
- 100 g toustového chleba, rozmixovaného
- hrst bazalkových lístků (příp. petrželka)
- hobliny parmazánu k podávání
Postup
Na 1 lžíci oleje osmahneme cibuli a sardelky, po chvíli přidáme i česnek a spolu krátce opečeme. Vmícháme rýži a necháme ji všechnu obalit olejem a zprůhlednět.
Potom začneme po naběračkách přilévat vroucí vývar, vždy jen tolik, aby byla rýže zhruba 1 cm pod hladinou. Další naběračku přilijeme vždy poté, až se předchozí vstřebá. Stále mícháme.
Jakmile spotřebujeme polovinu vývaru, vlijeme rajčata. Pokračujeme ve vaření, míchání a přilévání vývaru, až bude rýže uvařená.
Vypneme, přiklopíme a necháme 5 minut dojít.
V pánvi na zbylém oleji opečeme strouhanku dozlatova.
Rizoto podáváme posypané křupavou strouhankou, bazalkou a hoblinami parmazánu.
Žádné komentáře:
Okomentovat