Pečivo bez hnětení je založené na principu nahrazení zdlouhavého hnětení dlouhým kynutím, takže zabere jen chvilku a pak dlouho odpočívá. Těsto vyžaduje minimum sušeného droždí a je velmi řídké, právě díky tomu se uvolní dostatek lepku a vše funguje jak má. Peče se v nahřáté litinové nebo keramické nádobě s poklicí, která vytvoří mikroklima a zajistí příjemnou akurátní kůrku bez vlažení trouby. Tyto houstičky můžete péct na plechu nebo ve formě na muffiny. Charakteristické jsou velkými oky, vláčností a tenoučkou křupavou kůrkou. Recept je z blogu kitchenette.
Přísady
- 250 g /470 ml chlebové mouky
- 220 g /220 ml vody nebo mléka
- 1/8 lžičky sušeného droždí
- lžička třtinového cukru
- lžička soli
- větší špetka mletého koriandru
- hrst jemných ovesných vloček
- hrst semínek se sušeným ovocem (např. slunečnicová semínka, dýňová semínka, rozinky)
- trošku semínek či oříšků na posypání
- mouku na pomoučení
Postup
Večer smíchejte mouku, droždí, vodu, sůl, cukr a koření (s tím bych i
trochu zaexperimentovala – skořice, badyán, curry, ..), přikryjte fólií a
nechte na teplém místě až do rána (12-18 hodin).
Ráno by těsto mělo být řídké plné bublinek. Silně si pomučte vál, na něj
toto těsto přendejte. Prsty trochu roztáhněte na placku a přeložte
jednou či dvakrát. Nechte 10-15 odležet a pak znovu roztáhněte na
placku.
Placku rovnoměrně posypejte směsí vloček, oříšků, semínek a sušeného
ovoce. Přehněte nejprve obě boční strany do středu, poté vrchní i
spodní. Vznikne Vám tak malý čtvercový bochník, rozkrojte ho na 6 stejně
velkých dílů. Pomučte si ruce, každý díl lehce zaoblete, posypejte
semínky a položte na plech nebo do formy na muffiny.
Předehřejte si troubu na maximum. Pokud spěcháte, můžete dát rovnou péci
do trouby a nebo strukturu těsta ještě trochu vylepšit a nechat ho
vykynout dalších 1,5 – 2 hodiny. Po vykynutí vložte do trouby snižte
výkon na 220°C (horkovzdušná) a pečte 20 – 25 minut, tak aby mely zlatou
kůrku.
Žádné komentáře:
Okomentovat