02/01/2015

Rigatoni z Trapani, salát z rukoly, Trifle


Třicetiminutové menu podle Jamieho Olivera. Jeho kuchařka 30 minut v kuchyni patří mezi moje nejvyužívanější, takže se určitě můžete těšit na další recepty, které jsem vyzkoušela.

Přísady

Ciabatta:
  • 1 ciabatta
  • 1 vrchovatá lžička sušeného tymiánu
  • olivový olej
  • špetka soli

Těstoviny:

  • 500 g těstovin rigatoni
  • 40 g parmazánu
  • 100 g celých loupaných mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 čerstvé chilli papričky
  • 2 vekjí svazky čerstvé bazalky
  • 4 filety ančoviček v oleji
  • olivový olej
  • 450 g cherry rajčátek

Rukolový salát:

  • 100 g rukoly
  • 40 g parmazánu
  • 1/2 citronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Trifle:

  • 3 pomeranče
  • 75 ml limoncella (vynechala jsem)
  • 100 g cukrářských piškotů
  • 250 g mascarpone
  • 2 vrchovaté lžičky moučkového cukru
  • 100 ml polotučného mléka
  • 1 citron
  • 1 čajová lžička vanilkové pasty nebo extraktu (lze vynechat)
  • vanička malin nebo jiného ovoce (dala jsem borůvky)
  • 100 g kvalitní hořké čokolády na hobliny

Postup

Ciabattu nakrájíme, ale nedokrajujeme, aby se nerozpadla, potřeme olivovým olejem, posolíme a posypeme tymiánem. Zabalíme do pečícího papíru (zmuchláme ho, namočníme pod tekoucí vodou a vymačkáme, pak je tvárný) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupnů.

Do servírovací mísy vymačkáme pomeranče, podle potřeby osladíme. Smícháme mascarpone, moučkový cukr a mléko, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu z poloviny citronu, vyšleháme. Dno mísy pokryjeme piškoty a potřeme mascarponovou směsí. Nahoru posypeme ovoce a pokryjeme hoblinami čokolády. Necháme chladit v lednici.

Uvaříme těstoviny. 

Do robotu dáme parmazán, mandle, česnek, chilli a umeleme najemno. Přidáme jeden a půl svazku bazalky, ančovičky a dvě třetiny rajčátek, znovu umeleme. Vytvoříme pastu a přidáme olivový olej. Zbylá rajčata rozpůlíme a později s nimi posypeme hotové těstoviny. 

Těstoviny scedíme, stranou necháme část vody, ve které se vatřily. Přidáme pastu a promícháme, aby se těstoviny obalily. Do těstovin nalijeme trochu odložené vody, aby byly hladké a vláčné (cca 1/4 až 1/2 hrnku). Těstoviny nasypeme do servírovací mísy, přidáme zbylá rajčátk a bazalku.

2 komentáře:

  1. Anonymní28/4/15 14:32

    dobrý den, máte moc super recepty! můžu se zeptat odkud máte kuchyň? a od jaké značky používáte hrnce a pánve? budu si zařizovat kuchyň, tak hledám inspiraci, děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se recepty líbí :-)
      Kuchyň mi dělal truhlář, ale částečně je z Ikea (dříve nebyla možnost kuchyň z Ikea udělat na míru, ale v současné době už to jde a bílou lesklou tam mají). A nádobí mám z Ikea včetně hrnců a pánví a jsem s nimi spokojená.
      Tak ať se povede kuchyň zařídit a dobře se v ní vaří!
      Zuzka

      Vymazat