Světoznámý dezert, britský trifle, může mít mnoho podob. Tahle borůvková verze je podle názoru mého i mého manžela zatím nejlepší, kterou jsme ochutnali. Sněhové pusinky jsem upekla domácí, ale nebojte se koupit hotové. Obzvlášť kolem Vánoc je mají v obchodech ve velkém množství. Uvedené množství je na 6 pohárů.
Přísady
- 200 g mražených borůvek
- 1 vrchovatá lžička škrobu + trochu vody
- 200 g mascarpone
- 100 g lučiny (v alobalu)
- 250 g polotučného měkkého tvarohu ve vaničce
- 1 zakysaná smetana
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce krupicového cukru (příp. podle chuti)
- 180 ml smetany ke šlehání
- 12-20 menších hotových sněhových pusinek (udělala jsem domácí ze 2 bílků)
Postup
Borůvky dáme do hrnce a na mírném ohni necháme za stálého míchání rozmrazit. Škrob rozmícháme v troše vody, přilijeme k borůvkám a necháme projít varem, aby směs zhoustla. Necháme vychladnout.
Mascarpone ušleháme s lučinou, tvarohem, zakysanou smetanou, vanilkovým a krupicovým cukrem.
Smetanu ušleháme dotuha.
Do sklenic střídavě vrstvíme nalámané pusinky, borůvky, krém a šlehačku.
Žádné komentáře:
Okomentovat