Poprvé jsem se pustila do výroby domácích gnocchi (čtěte ňoky). I když je příprava trochu zdlouhavější, rozhodně se vyplatí a s kupovanými se tyhle domácí nedají srovnat. Podávala jsem k nim špenát a krůtí kousky. Množství gnocchi je na víc než 4 porce, zbytek můžete zamrazit a použít později.
Přísady
- 800 g moučných brambor
- 2 vejce
- 1,5 lžičky soli (zarovnané)
- cca 250 g mouky (hladké nebo kombinace hladké + polohrubé)
- trochu másla na promaštění (nemusí být)
Smetanový špenát:
- olivový olej
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 balíček mraženého špenátu (nejlepší je sekaný, ne mixovaný na pyré)
- 160 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
Krůtí kousky:
- 400 g krůtích prsou
- sůl, pepř
- koření dle chuti (dávám gril kuře bez glutamátu)
- olivový olej
Postup
Celé, neoloupané brambory uvaříme ve vodě. Scedíme je a oloupeme a nastrouháme najemno nebo protlačíme lisem na brambory. Přidáme vejce, sůl a mouku podle potřeby, abychom získali jemné, nelepivé těsto. Vyvarujeme se důrazného prohnětení, těsto by ztratilo lehkost a noky by zgumovatěly. Ihned vyválíme válečky na prst tlusté, ukraujeme kousky a vidličkou je na jedné straně zploštíme. Gnocchi vaříme v dostatečném množství osolené vody, dokud nevyplavou na hladinu. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a promastíme trochou másla, aby se neslepily.
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme špenát, česnek a smetanu a podle chuti osolíme. Vaříme, dokud špenát nerozmrzne a smetana jídlo nezahustí.
Na pánvi osmahneme kostičky okořeněného masa dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat