Lehký tvarohový dort s broskvemi, který snadno můžete proměnit ve slavnostní. Stačí pár kousků ovoce, cukrářské piškoty nebo trubičky a stuha.
Přísady
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 80 g másla, změklého až rozehřátého
- 180 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 3/4 velké konzervy broskví, slitých a nakrájených na kousky
Náplň:
- 100 g lučiny v alobalu
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 370 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- cukr dle chuti (cca 3 lžíce)
- 100 ml vody z kompotovaných broskví
- 1 balíček želatinového ztužovače (zastudena od Dr. Oetkera)
Na ozdobu:
- kompotované broskve, nakrájené na tenké plátky
- kiwi, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- zelené hroznové víno, překrojené na poloviny
- 2 malé hřebíčky na oči
- 2 stopky z jablka na tykadla
- cukrářské piškoty (příp. trubičky)
- stuha
Postup
Šlehačem ušleháme celá vejce s cukrem do světlé pěny. Přidáme skoro rozpuštěné máslo a ještě chvíli šleháme. Poté stěrkou zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do dortové formy vespod vyložené pečícím papírem a poklademe kousky broskví.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů (nebo horkovzduch na 160 stupňů) asi půl hodiny. Dáme vychladnout.
Lučinu, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr umícháme dohladka. Ve 100 ml vody rozmícháme ztužovač (dle návodu) a spojíme s tvarohovou směsí.
Korpus vyndáme z formy, sloupneme papír na pečení a dáme na podnos. Kolem boků znovu zapneme formu (ale už bez dna). Na korpus rozetřeme tvarohovou náplň a dáme dobře vychladit, aby náplň ztuhla.
Dort ozdobíme ovocem do tvaru motýla, kolem naskládáme cukrářské piškoty (příp. je můžeme nožem zkrátit, aby tolik nepřečnívaly) a zavážeme stuhu.
krasni napad urcite viskousim.moc se mi libi motilek.
OdpovědětVymazatDobry den,
OdpovědětVymazatJakou formu mate?
Dekuji
Dobrý den, formu mám klasickou dortovou s odepínacím okrajem. Na tenhle dort jsem použila malou, velikost cca 20 nebo 22 cm.
Vymazat