V tomhle receptu od Jamieho Olivera nás nejvíc zaujala pórkovo-smetanová omáčka. Její nakyslá chuť podtrhla chuť masa. V zeleninové příloze je použitý méně tradiční mangold.
Přísady
- 1 červená cibule, rozpůlená
- 1 kg brambor
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 225 ml smetany
- 200 ml vařící vody
- 2 ančovičky v oleji
- parmazán
- 2 bobkové listy
- čerstvý tymián
Kuře
- 4 malá kuřecí prsa
- sůl, pepř
- čerstvý rozmarýn
- pórek, nakrájený na půlkolečka
- 4 stroužky česneku, prolisované
- bílé víno
- 75 ml smetany
- 1 vrchovatá lžička celozrnné hořčice
- olivový olej
Zelenina
- 200 g mangoldu
- 200 g baby špenátu
- sůl
- citron
- olivový olej
Postup
Cibuli a brambory nakrouháme v robotu na plátky, dáme do pekáče, osolíme a opepříme. Nastrouháme na ně trochu muškátového oříšku, přidáme česnek, tymián, bobkové listy, natrháme ančovičky, nasypeme hrst strouhaného parmazánu a vlijeme smetanu a vařící vodu. Vše promícháme, přikryjeme alobalem a dáme péct, dokud nebudou brambory měkké. Poté alobal sundáme, povrch posypeme parmazánem a dopečeme dozlatova.
Mezitím kuře okořeníme a na oleji opečeme z obou stran. Do pánve přidáme pórek, krátce promícháme a přidáme česnek. Zalijeme trochou vína a po chvilce přidáme i smetanu a hořčici. Přikryté dusíme. Hotové kuře vyjmeme a každé prso pokrájíme na menší kusy, vrátíme na omáčku.
Stonky mangoldu pokrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, osolíme a vlijeme vařící vodu. Po chvíli přidáme i listy. Nakonec na posledních pár sekund přidáme špenát a necháme ho zavadnout. Zeleninu slijeme, dáme do misky, zakápneme citronem a olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat