Skvěle vyvážený koláč, který je výborný za tepla i zastudena. Hrušky mu dodají zajímavou chuť a pokrývka z tvarohu a creme fraiche je díky přidanému sněhu jako obláček.
Přísady
- 150 g tvarohu
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 40 g cukru
- špetka soli
- 1 lžíce kakaa
- 100 g celozrnné špaldové mouky (nebo klasické hladké)
- 200 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
Náplň:
- 1 kg hrušek, oloupaných a nakrájených na plátky
- 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 350 g tvarohu ve vaničce
- 200 g creme fraiche (tučná zakysaná smetana)
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce škrobové moučky
- špetka soli
Postup
Tvaroh, olej, vejce, cukr a kakao rozmícháme dohladka. Postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva, pokud je těsto moc tuhé, přidáme 1 až 2 lžíce vody.
Těsto rozválíme a vmáčkneme do velkého plechu vyloženého pečícím papírem (lepší je těsto rozválet přímo na pečícím papírem a pak ho i s ním přenést na plech).
Na těsto rozprostřeme nakrájené hrušky.
Žloutky utřeme s tvarohem, creme fraiche, cukrem a škrobem. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků do kterého jsme přidali špetku soli. Směs rovnoměrně natřeme na hrušky.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů (nebo horkovzduch 160 stupňů) asi 3/4 hodiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat