Z Kuchařky z ostrova Sardinie jsem vyzkoušela druhý recept. Tentokrát se jedná o jablečný koláč, kam se dává fíkový džem. Ten bohužel nemám, tak jsem jej nahradila pomerančovým se zázvorem a dala jsem víc jablek. V receptu jsem ubrala cukr, ale příště dám ještě méně, koláč je sladký i tak dost (v původním receptu do těsta patří 150 g cukru a do jablečné náplně ještě 20 g vanilkového cukru).
Přísady
- 300 g polohrubé mouky
- 120 g cukru (příště dám ještě méně)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 3 žloutky
- 150 g másla, změklého
- citronová kůra
- zakysaná smetana k podávání (nemusí být)
Na náplň:
- 5 jablek, oloupaných, nakrájených na čtvrtiny a ty pak na tenké plátky
- 2 lžíce brandy (dala jsem sherry)
- 2 lžičky mleté skořice
- 2/3 malé skleničky fíkového džemu (dala jsem pomerančový se zázvorem)
Postup
Mouku smícháme s kypřícím práškem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme žloutky a máslo a důkladně rukama prohněteme a spojíme do těsta. Dvě třetiny pak rozválíme a přeneseme do koláčové formy, kterou jsme vymazali máslem (já jsem si ještě spodek vyložila pečícím papírem a těsto jsem namačkala přímo do formy, nevím, jestli by mi šlo dobře vyválet).
Jablka smícháme se skořicí a alkoholem.
Dno potřeme džemem a na něj naneseme jablka. Navrch rozdrobíme odloženou třetinu těsta.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny (já jsem pekla na horkovzduch na 160 stupňů 3/4 hodiny, použila jsem keramickou formu, u té je pečení o něco delší).
Podáváme se zakysanou smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat