Moje první koblihy v životě. Dlouho jsem se odhodlávala do nich pustit, odrazovalo mě smažení ve velké vrstvě oleje. Když na mě ale vykoukly v únorovém Apetitu, rozhodla jsem se, že je v nejbližší době udělám. A víte co? Obávala jsem se zbytečně, povedly se :-)
Přísady
- 125 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1,5 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce tuzemáku
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 15 g čerstvého droždí
- tužší meruňkový džem
- olej na smažení
- moučkový cukr na poprášení
Postup
Vypracujeme kynuté těsto (nechávám pracovat pekárnu).
Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále asi na tloušťku malíčku. Polovinu koleček si naznačíme (např. skleničkou) a druhou polovinu vykrájíme. Na naznačená kolečka dáme lžičkou kopečky džemu, přiklopíme vykrájenými kolečky, okraje přitiskneme a skleničkou znovu vykrojíme celou koblihu. Zbylé těsto znovu vyválíme a postup opakujeme, dokud těsto nespotřebujeme.
Koblihy necháme pod utěrkou ještě 20 minut dokynout.
V hlubším kastrolu nebo pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje (cca 3 cm na výšku). Koblihy smažíme nejdříve vrchní stranou, přiklopíme je poklicí a asi po 1-2 minutách otočíme a smažíme už odklopené.
Koblihy vyndaváme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Před podáváním pocukrujeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat