Krůtí stehna nedělám moc často, ale je to škoda. Mají výborné, tmavé maso. Když je upečete v sladkokyselé marinádě spolu s celým česnekem, určitě si na nich pochutnáte stejně jako my. Jako přílohu jsem volila šťouchané brambory a zelný salát, hodí se ale i bramborová kaše, rýže nebo světlé pečivo.
Přísady
- 2 větší nebo 3 menší krůtí stehna s kostí (cca 1 kg)
- 50 ml jablečného octa
- 1 lžíce balzamikového octa
- 40 g tmavého třtinového cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 2 paličky česneku, v celku
- 3 snítky rozmarýnu
- 200 ml drůbežího vývaru
Zelný salát
- 1/2 hlávky červeného zelí
- sůl
- cukr podle chuti
- jablečný ocet podle chuti
- olivový olej
Postup
Smícháme oba octy, cukr a olej. Maso osolíme a opepříme a vložíme do marinády. Necháme je asi 20 minut marinovat, občas maso obrátíme.
Zelí nakrájíme na nudličky (např. v robotu), vydatně posolíme a rukama důkladně promačkáme. Zelí díky soli změkne. Podle chuti dáme cukr, ocet a olej. Necháme v chladu odležet.
Do zapékací mísy nebo pekáče přidáme celé palice česneku, rozmarýn a k marinádě přilijeme většinu vývaru.
Pečeme přiklopené v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 1,5 až 2 hodiny (pokud máme větší kusy masa, klidně pečeme i o něco déle). Poté odklopíme a pečeme ještě půl hodiny, podle potřeby podlijeme zbylým vývarem.
Žádné komentáře:
Okomentovat