Výborné jídlo z jedné pánve. Určitě si pořiďte zelenou čočku puy, nemusí se předem namáčet a drží si svůj tvar. Recept je inspirovaný únorovým Apetitem, udělala jsem ale drobné úpravy. V první řadě jsem použila stehenní kuřecí maso bez kostí a kůže, ve vývaru s čočkou krásně změklo, skoro se rozpadalo. Přidala jsem navíc mrkev a řapíkatý celer. Jako příloha je nejvhodnější pečivo a podle chuti můžete doplnit ještě rajčata.
Přísady
- olivový olej
- 4 nebo 3 kuřecí stehna, rozdělená napůl (dala jsem bez kostí a kůže)
- sůl, pepř
- 1 červená cibule, nakrájená na plátky
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
- 2 stroužky česneku, drcené
- 250 g zelené čočky puy, propláchnuté
- cca 700 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce creme fraiche nebo husté zakysané smetany
- 1 lžička dijonské hořčice
- příp. citronová šťáva
- nasekaná petrželka
- pečivo k podávání
Postup
Na oleji opečeme osolené a opepřené maso z obou stran. Vyjmeme a ve výpeku opečeme cibuli a zeleninu, po chvíli přidáme česnek, krátce orestujeme a vsypeme čočku. Zalijeme vývarem, vrátíme opečené maso a pod poklicí dusíme asi půl hodiny. Poté odklopíme a vaříme další čtvrt hodinu, až se většina vývaru vstřebá a čočka bude měkká.
Odstavíme, vmícháme zakysanou smetanu, hořčici, příp. okyselíme citronovou šťávou a posypeme petrželkou.
Podáváme s čerstvým pečivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat