Trochu jiná verze klasické vánoční štoly. Tahle kolečka jsou nadýchaná, ovoněná skořicí a citrusovou kůrou, ve středu každého nesmí chybět marcipán a na vrchu jsou posypaná plátky mandlí. Z uvedeného množství jsem měla 2 plechy miništol.
Přísady
- 200 ml mléka
- 1 zarovnaná lžička soli
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička melasy nebo medu
- 2 lžíce rumu
- 85 g másla, změklého
- 2 vejce
- půl lžičky skořice
- strouhaná citronová kůra
- strouhaná pomerančová kůra
- 100 g celozrnné špaldové mouky (lze nahradit klasickou hladkou)
- 100 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí (plus špetka cukru a lžička vlažné vody)
Na náplň:
- 180 g rozinek (dala jsem méně)
- 25 g kandované citrusové kůry
- 50 g kandovaných třešní (neměla jsem, dala jsem víc citrusové kůry)
- 100 g marcipánu
Na potření:
- 1 vejce, rozšlehané
- hrst mandlových lupínků
- 1 vrchovatá lžíce rozpuštěného másla + 1 lžíce rumu
- moučkový cukr na posypání
Postup
V pekárně si necháme vypracovat a vykynout těsto - nejdříve dáme vše tekuté, potom mouku, do které uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme špetkou cukru a zakápneme lžičkou vlažné vody. Nakonec droždí zahrneme moukou.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, posypeme ho sušeným a kandovaným ovocem a zabalíme. Balíček rozválíme na velikost cca 15x50 cm. Doprostřed dáme váleček marcipánu a zarolujeme.
Z rolády odkrajujeme kolečka, dáváme je na plech vyložený pečícím papírem, rukou je vždy trochu zploštíme. Necháme je pod utěrkou ještě asi 10 minut dokynout.
Potřeme je vajíčkem, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut pečeme, až budou kolečka nadýchaná a zlatavá.
Ještě horká kolečka potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat