Rohlíčky sice obsahují droždí, ale nenechávají se kynout. Hotové se potřou rumovým máslem a obalí v cukru. Plnila jsem je tvarohovou a makovou náplní, zkusit můžete ale i povidla, jablka nebo ořechy. Z celé dávky budete mít 64 rohlíčků, které se vejdou na dva plechy.
Přísady
- 10 lžic mléka, vlažného
- 1 lžíce cukru
- 1 kostka droždí
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla, změklého
- 1 vejce
- špetka soli
- náplň podle chuti: povidla, tvaroh, mák, ořechy, jablka
- 4 lžíce rozpuštěného másla smíchané s 1 lžící rumu
- moučkový cukr na obalení
Postup
Mléko, cukr a rozdrobené droždí smícháme v hrnku a necháme vzejít kvásek.
Na válu smícháme mouku, máslo, vejce a sůl a vzniklou směs polijeme vzešlým kváskem. Vše zpracujeme dohromady a ihned bez kynutí začneme s výrobou rohlíčků.
Těsto rozdělíme na 8 dílů a z každého rozválíme asi 3 mm silné kolo. Každé kolo rozřízneme nožem nebo rádýlkem na 8 trojúhelníkových výsečí. Na nejkratší stranu trojúhelníka naneseme vždy trochu náplně a zarolujeme rohlíček tak, že bude končit úzkou dlouhou špičkou.
Rohlíčky skládáme na plechy vyložené pečícím papírem a ihned pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10-12 minut dorůžova.
Upečené, ještě horké rohlíčky potíráme rozpuštěným rumovým máslem a obalujeme v moučkovém cukru.
Žádné komentáře:
Okomentovat