Dokoupila jsem žitnou mouku a pustila jsem se do více "chlebového" chleba. A musím se pochválit, i když je z droždí, tak chutná výborně :-)
Přísady
- 410 ml vody
- 1,5 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1,5 lžičky cukru
- 90 g celozrnné špaldové mouky
- 190 g tmavé chlebové žitné mouky
- 160 g tmavé chlebové pšeničné mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 lžíce kmínu
- 1,5 lžičky sušeného droždí
Postup
Suroviny dáme do pekárny a pustíme program těsto.
Vykynuté těsto zformujeme do koule a dáme do vysypané ošatky nebo jako v
mém případě do misky vyložené utěrkou, kterou poprášíme moukou. Vršek
zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi půl hodiny dokynout.
Troubu rozpálíme na 240 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme
do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál.
Připravíme si hrneček teplé vody.
Vykynuté těsto vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme
zářezy. Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned
zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou
páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 210 stupňů a
pečeme, dokud není kůrka zlatavá (pekla jsem ho celkem půl hodiny).
Hotový chléb zní při poklepání na spodek dutě.
Chléb dáme hned po vyndání z trouby chladnout na mřížku, aby se nezapařil. Krájíme ho až zchladlý.
Žádné komentáře:
Okomentovat