Focaccia je známé italské pečivo. Nejčastěji se ochucuje olejem, solí a bylinkami. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům nebo jako sendvičový chléb. Výborná je i samotná, obzvlášť pokud je ochucená masem nebo jako v tomto případě rajčaty. Tahle je zvláštní v tom, že se do těsta přidávají vařené brambory. Recept mám z Kuchařky z ostrova Sardinie.
Přísady
- 250 g brambor
- 5 g droždí
- 200 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- půl lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 300 g rajčat, oloupaných
- 400g plechovka krájených rajčat
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl
- špetka cukru
- strouhané pecorino na posypání (dala jsem parmazán)
- 1 hrst kaparů v soli, propláchnutých pod proudem vody, osušených
Postup
Brambory dáme vařit ve slupce do měkka, trvá to asi 20-30 minut. Poté je scedíme a nastrouháme.
Do pekárny dáme mléko, sůl, přidáme brambory a mouku. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a lžičku teplé vody, a zahrneme je moukou. Nastavíme program těsto. Pokud nemáte pekárnu, udělejte těsto v ruce a nechte asi 2 hodiny kynout.
Ke konci kynutí v hrnci rozpálíme olej a orestujeme cibuli. Vmícháme pokrájená čerstvá rajčata a asi 15 minut dusíme. Přidáme rajčata z konzervy, sušený tymián, špetku cukru a sůl a necháme asi 10 minut zhoustnout.
Těsto na focacciu roztáhneme rukama po celé ploše plechu vyloženého papírem na pečení. Navrch rozdělíme dušená rajčata, posypeme sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na půl hodiny, dokud okraje nezezlátnou.
Focacciu servírujeme posypanou omytými kapary.
Žádné komentáře:
Okomentovat