Trochu jiné rizoto, zvlášť se uvaří masové ragú, které se poté vmíchává do rizota. Recept je z Kuchařky z ostrova Sardinie od Karoliny Konečné, která bývala kdysi redaktorkou v mém oblíbené časopisu Apetit. Právě v únorovém Apetitu je recenze na její kuchařku, kterou jsem si samozřejmě musela hned koupit :-)
Přísady
- 3 lžíce olivového oleje
- 300 g rýže na rizoto
- 50 g strouhaného pecorina
- 1 lžíce másla
- sůl, čerstvě mletý pepř
Na vepřové ragú:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, nasekaná najemno
- 250 g mletého vepřového masa
- 170 ml červeného vína
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 g passaty
- špetka cukru
- 1/2 lžičky šafránu
Postup
Nejprve uděláme ragú (nejlepší prý je připravit ho den dopředu, aby se pěkně rozleželo). Na oleji opečeme cibuli, přidáme maso a zprudka ho opékáme. Vlijeme víno a vývar, vmícháme passatu a přisypeme cukr a šafrán. Promícháme a podle chuti osolíme. Necháme probublávat 20 až 25 minut.
Na rizoto rozpálíme olej, vsypeme rýži a zhruba 5 minut ji opékáme a stále mícháme, aby se všechna zrnka obalila olejem. Poté přidáme polovinu ragú a 5 minut vaříme. Rýže nasákne hodně šťávy, takže případně dolijeme horkou vodu nebo vývar. Přidáme zbytek ragú a vaříme dalších 10 minut, aby byla rýže měkká.
Naknec vmícháme pecorino a máslo a rizoto podle chuti osolíme a opepříme. Před podáváním necháme pár minut stát.
Žádné komentáře:
Okomentovat