Tenhle koláč si musíte upéct! Křehké těsto ovoněné skořicí s křupavým, cukrem posypaným okrajem, jemná tvarohová náplň a šťavnaté ovoce. Uvedené množství je na malý (průměr cca 20 cm) koláč, takže pokud budete péct pro více lidí, množství surovin zdvojnásobte a udělejte větší koláč nebo 2 malé.
Přísady
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička skořice
- 40 g třtinového cukru
- špetka soli
- 70 g másla
- 1 malé vejce, žloutek a bílek zvlášť
- 2 lžičky kukuřičné krupice (polenty) nebo mletých piškotů či mandlí
- 1/2 vaničky polotučného tvarohu
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- meruňky nebo jiné ovoce (mražené jsem nechala rozmrazit)
- 1 lžička třtinového cukru na posypání ovoce, je-li kyselé
- 1 lžíce třtinového cukru na posypání okrajů těsta
Postup
V míse smícháme mouku, sůl, skořici a cukr. Přidáme nakrájené máslo a zpracujeme na drobenku (můžeme si pomoci robotem). Přidáme žloutek a podle potřeby 1 lžičku studené vody a zpracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na čtvrt až půl hodiny odležet do lednice.
Mezitím si rozmícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a připravíme ovoce.
Těsto vyválíme na pečícím papíru na placku o průměru asi 30 cm. Doprostřed (necháme volné okraje, které nakonec zahneme přes náplň, viz fotky) nasypeme polentu nebo piškoty či mandle a rozetřeme opatrně tvaroh. Na tvaroh rozložíme ovoce a zlehka přehneme okraje těsta přes tvaroh a ovoce, střed necháme volný.
Bílkem potřeme okraje těsta a posypeme je třtinovým cukrem.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů (horkovzduch) asi půl až třičtvrtě hodiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat