Výborné domácí světlé pečivo z podmáslí. S těstem se skvěle pracuje, nelepí a je hezky nadýchané. Recept jsem našla v knížce Albert Spolu u stolu.
Přísady
- 400 ml podmáslí
- 100 ml vody
- 50 g másla (nebo sádla)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 800 g hladké mouky
- 1 kostka droždí, rozdrobená
- 1 rozšlehané vejce na potření
- mák, sezam nebo kmín na posypání
Postup
Z podmáslí, vody, másla, soli, cukru, hladké mouky a droždí zaděláme kynuté těsto, které necháme na teplém místě vykynout (nechávám si těsto umíchat a vykynout v domácí pekárně).
Po vykynutí rozdělíme těsto na malé kousky, ze kterých vyválíme 20 cm dlouhé válečky a po dvou je splétáme jako vánočku. Konce vždy zahneme dospod.
Housky potřeme vejcem a posypeme podle chuti. Necháme je ještě chvíli na plechu dokynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat