Tenké těsto, tvarohová náplň, jablka a voňavá skořice. S těstem se dobře pracuje, je rychle hotové a po upečení chutná trochu jako listové. Je v něm minimum cukru, proto se nebojte před pečením okraje posypat cukrem, jak je uvedeno v receptu, získá tak zajímavý vzhled a chuť.
Přísady
- 160 g hladké mouky
- větší špetka soli
- 1,5 lžičky krupicového cukru
- kůra z půlky citronu (lze vynechat)
- 113 g másla
- 3 plné lžíce tvarohu (příp. jogurtu nebo zakysané smetany)
Náplň:
- 375 g tvarohu (z 2 vaniček jsem dala 4 lžíce do těsta a zbytek na náplň)
- 1 žloutek
- 1 lžíce vaječného likéru nebo tuzemáku
- 1 vanilkový cukr
- 2 - 3 lžíce moučkového cukru
- cca 3 jablka, oloupaná a nakrájená na měsíčky
- mletá skořice
Na dokončení:
- 1 bílek (co zbyl z náplně)
- 1 - 2 lžíce třtinového cukru
Postup
Na těsto promícháme mouku, sůl, cukr a
citronovou kůru a prsty zapracujeme s máslem na drobenku. Tvaroh či
jogurt smícháme se 2 - 3 lžícemi ledové vody a přilijeme do mísy,
stěrkou promícháme, vyklopíme na pracovní plochu a zpracujeme v těsto -
rozhodně nemusí být hladké a dokonale zpracované, ale naopak. Zabalíme
ho do fólie a necháme v lednici minimálně hodinu uležet.
Tvaroh smícháme se žloutkem a vaječným likérem (tuzemákem) a osladíme cukrem.
Těsto
vyválíme do obdélníku na pečícím papíře a s papírem přeneseme na plech.
Dovnitř naklademe tvarohovou náplň, aby zůstaly volné cca 5cm okraje.
Na tvaroh rozprostřeme jablka, posypeme je skořicí. Volné okraje přehneme přes ovoce, potřeme
bílkem a posypeme třtinovým cukrem.
Pečeme v troubě předehřáté na 200
stupňů 30- 35 minut.
Zuzi, chci se Vás zeptat, zda koláč péct celou dobu na 200 stupňů?Děkuji:-)
OdpovědětVymazatAno, pekla jsem ho celou dobu na 200 stupňů. Tak ať se koláč povede :-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMila Zuzano, mate krasny blog! Vase recepty jsou pro me inspiraci, navic ty krasne fotky! Pravidelne sem chodim a sleduji, co noveho varite a pak to realizuju u sebe v kuchyni;) Tesim se na dalsi dobroty.
OdpovědětVymazatKristyna
Dobrý večer Kristýno,
Vymazatjsem ráda, že se Vám můj blog líbí a čerpáte v něm inspiraci. Budu se snažit, abyste zde i do budoucna našla recepty, které Vám budou chutnat.
Přiznávám, že každá pozitivní reakce je pro mne impulzem pro zkoušení nových receptů.
Mějte se hezky.
Zuzka
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatZuzi,ted ho prave pripravuje manzel,testo vypada fakt dobre,na chut jsme zvedavi!
OdpovědětVymazatJé, Marti, jsem poctěna, že sis vybrala další recept :-) Doufám, že nezklame, ale musím říct, že nám tenhle chutná opravdu hodně! Pekla jsem ho i s ostružinami a byl skvělý. Původní recept je se švestkami a ten mám taky ještě v plánu.
Vymazat