Přísady
- 500 g špaget
- 225 g tuňáka v oleji
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce okapaných kaparů
- 1 čerstvá červená chilli paprička (příp. sušená)
- svazek hladkolisté petrželky
- vypeckované černé olivy, pokrájené
- špetka mleté skořice
- 1 konzerva sekaných rajčat
- 200 ml rajčatového pyré
Česnekový chléb:
- 1 ciabatta
- malý svazek hladkolisté petrželky
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- olivový olej
Salát:
- rukola
- ředkvičky, nakrájené na plátky
- balzamikový ocet
- olivový olej
Ganache:
- 200 g kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády (dala jsem 73%)
- velká hrudka másla
- 300 ml smetany
- 3 klementinky
- 12 sušenek k namáčení
Postup
Do ciabatty uděláme nožem zářezy, ale nedořízneme úplně. Pečící papír zmačkáme pod proudem vody a rozložíme ho na pracovní plochu. Nasypeme na něj petrželku, špetku soli, pepř, prolisovaný česnek a olivový olej. Touto směsí rukama potřeme celý chléb včetně zářezů, chléb zabalíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
Do vodní lázně (nad hrnec s vařící vodou dáme mísu, aby se nedotýkala vody v hrnci) nalámeme čokoládu, přidáme máslo, smetanu a nastrouháme kůru z jedné klementinky, necháme rozpustit a promícháme, aby se hmota spojila. Ganache rozdělíme do šálků nebo misek. Přiložíme sušenky k namáčení a zbylé překrojené klementinky.
Do pánve dáme olej z tuňáka, přidáme rozdrcený česnek, kapary, nasekanou chilli papričku a stonky petrželky pokrájené najemno. Po cca 2 minutách přidáme tuňáka a černé olivy. Přimícháme špetku skořice, rajčata a rajčatové pyré.
Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě, scedíme je a přimícháme do pánve k omáčce. Posypeme nasekanou petrželkou.
Rukolu a pokrájené ředkvičky dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem a octem, příp. podle chuti osolíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat