Recept jsem našla v kuchařce Deník Dity P., provedla ale drobné úpravy. Část bílé mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou, přidala 20 ml mléka a místo sádla dala olej.
Přísady
- 200 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 300 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 220 ml mléka
- 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
- 3 lžíce změklého sádla nebo oleje
- 1 lžička soli
- 1 bílek na potření
- příp. hrubá sůl, mák, sezam nebo kmín na posypání
Postup
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj
droždí. Zasypeme cukrem a přídáme pár lžic vlažného mléka. Zakryjeme
utěrkou a necháme kvásek vzejít na teplém místě.
Do mísy přidáme jogurt, sádlo nebo olej, sůl a zbylé mléko a vypracujeme pružné
nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a dáme alespoň na hodinu kynout na
teplé místo - těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Pokud máme domácí pekárnu, necháme těsto vykynout tam - nejdříve dáme mléko, jogurt, tuk, přisypeme sůl a mouku. Do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme je cukrem a přidáme 2 lžičky teplé vody. Zapneme program těsto.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu, trošku ho prohněteme a rozdělíme na dvanáct částí. Z každé pak pleteme housky nebo děláme různé jiné tvary. Klademe je na dva plechy vyložené pečícím papírem a necháme je ještě dokynout.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Vykynuté housky pomažeme bílkem prošlehaným s trochou mléka, můžeme posypat podle chuti hrubou solí, mákem nebo kmínem. Pečeme dozlatova asi 20 až 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat