Pokus o tiramisu roládu se vydařil, chutná výborně. Jemný piškot je ochucený kávou a po upečení pokapaný kávou s rumem (můžete použít klidně i amaretto). Náplň jsem použila odlehčenou, s mascarpone i tvarohem. Pokud chcete mít roládu nazdobenou, vystřihněte si z papíru různé tvary, přitiskněte na roládu, poprašte kakaem a šablony poté sundejte.
Přísady
- 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- špetka soli
- 120 g krupicového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 1 lžička rozpustné kávy + 1,5 lžičky vařící vody
Náplň a dohotovení:
- 1/2 malé skleničky uvařené kávy (cca 1,5 lžičky rozpustné + vařící voda)
- 3 lžíce rumu
- 200 g mascarpone
- 2 vaničky tvarohu
- 1,5 balíčku vanilkového cukru
- 2 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti)
- kakao na poprášení
Postup
Rozpustnou kávu zalijeme vroucí vodou a necháme vychladnout.
Bílky spolu se špetkou soli ušleháme na pevný sníh. Žloutky a cukr ušleháme do světlé pěny, přimícháme vychladlou kávu a postupně vmícháme mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 10 minut.
Upečený piškotový plát vyklopíme na utěrku, pečící papír sloupneme a horké těsto i s utěrkou zarolujeme. Necháme vychladnout.
Mascarpone spolu s cukrem a tvarohy vymícháme do hladkého krému.
Po vychladnutí roládu roztočíme a lžící po celé ploše pokapeme směsí uvařené kávy a rumu. Poté rozetřeme 2/3 krému a roládu zatočíme. Dáme vychladit.
Před podáváním potřeme povrch rolády zbylou třetinou krému a posypeme kakaem.
Žádné komentáře:
Okomentovat