Výborný lehký cheesecake je z květnového Apetitu. Receptu na úplně poslední stránce jsem si všimla při prvním listování a jakmile mi doma zbyly 2 malé banány, které už byly hodně zralé, hned jsem se do něj pustila. V původním receptu není v náplni žádný cukr, ale já jsem přidala 1 vanilkový a 2 lžíce krupicového a přijde mi sladká chuť tak akorát.
Přísady
- 50 g másla, rozpuštěného
- 125 g sušenek, rozdrcených najemno (dala jsem bebe dobré ráno)
- 1 lžíce kakaa + na poprášení (dala jsem pouze na poprášení)
- 1 lžíce solených arašídů, nasekaných najemno + 1 lžíce na posypání (dala jsem nesolené mandle)
- na dokončení - 200 ml smetany ke šlehání
Na náplň:
- 2 malé zralé banány
- šťáva z 1 citronu
- 500 g ricotty (syrovátkový sýr, prodává se ve stejném balení jako mascarpone)
- 200 g řeckého jogurtu
- 4 velká vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce krupicového cukru
Postup
Malou dortovou formu (použila jsem průměr 20 cm) lehce vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem.
Rozdrcené sušenky smícháme s máslem, kakaem a arašídy (dala jsem mandle a vynechala kakao). Dobře promícháme a důkladně upěchujeme na dno formy.
Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Banány rozmačkáme s citronovou šťávou, přidáme ricottu, jogurt, vejce, škrob a cukr. Dobře rozmícháme a rozetřeme na předpečený sušenkový základ.
Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 240 stupňů. Poté teplotu snížíme na 110 stupňů a pečeme dalších 25 minut. Troubu vypneme a cheesecake necháme uvnitř, až vychladne. Poté dáme do lednice na 3-4 hodiny.
Před podáváním vyndáme cheesecake z formy a potřeme smetanou ušlehanou dotuha. Lehce poprášíme kakaem a posypeme arašídy (posypala jsem pouze kakaem).
Žádné komentáře:
Okomentovat