Luštěniny bychom měli jíst častěji. Jsou zdravé a přitom levné, navíc je máme rádi. Tahle dobrota hrachovou kaši se školních jídelen skoro nepřipomíná, brambory ji zjemňují, takže zachutná i těm, kdo na ní nemají zrovna dobré vzpomínky.
Přísady
- 240 g hrachu (používám předvařený od Vitany, vaří se jen 15 minut)
- 1 lžíce majoránky
- 25 g másla
- 1/2 hrnku mléka
- sůl, pepř
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 3 brambory, oloupané, nakrájené na kostičky
- mléko na bramborovou kaši
Glazované uzené:
- 4 uzené kotlety, krkovice nebo jiné uzené maso
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
K podávání:
- 20 g másla
- 8 šalotek nebo 2 červené cibule, nakrájené na půlkolečka
- 10 čerstvých snítek tymiánu
Postup
Hrách uvaříme s majoránkou doměkka (pokud nepoužíváte předvařený, den předem ho namočte a vařte cca 2-3 hodiny), trvá to cca 15 minut. Slijeme přebytečnou vodu a rozmixujeme ho na kaši. Přidáme máslo, mléko, česnek, sůl a pepř a na mírném ohni dobře vymícháme.
Brambory uvaříme v osolené vodě, rozšťoucháme s mlékem na kaši. Vmícháme ji do hrachové kaše.
Na másle opékáme šalotky nebo cibule do zlatohněda. Před podáváním vmícháme lístky tymiánu.
Smícháme med, ocet a hořčici a touto směsí potřeme uzené maso. Na grilu či na pánvi opečeme z obou stran.
Kaši podáváme s glazovaným uzeným a posypanou cibulkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat