Ve všední den jsem se pustila do trochu složitějšího oběda a řeknu vám, že jsem ho kvůli Davídkovi s přestávkami dělala skoro celé dopoledne. Měla jsem v ledničce načatá sušená rajčata a v akci bylo krůtí prso, takže se mi květnový Apetit trefil do noty :-)
Přísady
- 600 g krůtích prsou
- sůl, pepř
- 50 g másla
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 150 ml bílého vína
- 100 ml drůbežího vývaru
- 1/2 lžíce hladké mouky (vynechala jsem)
- 2 lžíce smetany
Nádivka:
- 25 g sušených rajčat v oleji
- 2 rohlíky, den staré
- 50 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- sůl, pepř
Brambory:
- 600 g brambor, oloupaných
- sůl
- 150 g čerstvého špenátu
- 40 g másla
- 1 lžíce smetany
Postup
Rajčata nakrájíme na kousky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, přidáme vejce, osolíme, opepříme, přidáme tymián a vmícháme sušená rajčata. Promícháme a odložíme na 10 minut, až se tekutiny vstřebají.
Krůtí prsa seřízneme na plát a zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Plát masa pokryjeme nádivkou, zarolujeme a svážeme kuchyňským provázkem. Opečeme ze všech stran na pánvi na másle, aby se maso zatáhlo.
Cibuli dáme do pekáčku, přilijeme víno, položíme roládu, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů necelou hodinu. Poté víko odklopíme, přilijeme vývar a pečeme odklopené asi 30 minut za občasného přelévání výpekem dozlatova.
Brambory uvaříme doměkka. Špenát nakrájíme na silnější proužky. V pánvi rozpustíme máslo, vsypeme špenát a chvíli opékáme, dokud nezavadne. Vmícháme smetanu. Brambory slijeme a nahrubo rozšťoucháme. Přidáme k nim špenát se smetanou a máslem a promícháme.
Roládu vyjeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Výpek slijeme do kastrůlku (příp. zaprášíme moukou). Povaříme do zhoustnutí a zjemníme smetanou.
Roládu nakrájíme na plátky a podáváme přelitou šťávou a se špenátovými brambory.
Žádné komentáře:
Okomentovat