Tradice velí jíst na zelený čtvrtek něco zeleného, zaručí to prý pevné zdraví po celý rok. Dnešní oběd byl u nás ve znamení domácího ZELENÉHO bazalkového pesta.
Přísady
- olivový olej
- 3 až 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 350 g cherry rajčátek, rozpůlených
- 3 lžíce bazalkového pesta (např. domácí podle receptu níže)
- 200 g zakysané smetany
- čerstvá bazalka
Domácí pesto:
- hrst bazalky (včetně stonků)
- cca 70 g oloupaných mandlí
- 1 velký stroužek česneku
- cca 4 lžíce olivového oleje (nebo podle potřeby)
- špetka soli
- cca 2 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu
Postup
Na oleji v pánvi opečeme z obou stran osolená a opepřená kuřecí prsa. Měla by mít zlatavou barvu a být pěkně propečená.
Do pánve vsypeme rajčata a opékáme je tak dlouho, až začnou měknout. Pak stáhneme z plamene a přimícháme pesto a zakysanou smetanu. Jakmile směs připomíná omáčku, přihodíme bazalku.
Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Příprava domácího pesta: Všechny suroviny utlučeme v hmoždíři nebo rozmixujeme v mixéru. Pesto vydrží v ledničce několik dní.
Žádné komentáře:
Okomentovat