Každoročně peču mazanec podle stejného receptu jako na vánočku. Sypu ho mandlemi, ale dělám bez rozinek, protože je nemám ráda. Vy si ale rozinky klidně přidejte. Z uvedené dávky budete mít dva mazance nebo jeden obří :-)
Přísady
- 600 g hladké mouky
- 140 až 160 g cukru
- 1/4 l mléka
- 30 g droždí (asi 3/4 kostičky)
- 1 vejce + 1 žloužek
- 120 g másla
- hrst rozinek předem namočených v rumu
- lžička soli
- špetka muškátového květu (lze vynechat)
- lžička citrónové šťávy (lze vynechat)
- bílek na potření
- sekané mandle na posypání
Postup
Vypracujeme kynuté těsto (pokud máme domácí pekárnu, tak ji použijeme,
jinak postupujeme podle receptu dále). Z cukru, droždí a trošky mléka
necháme vzejít kvásek v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do
tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít. Kvásek
zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, 1 žloutkem,
vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěným máslem a troškou rumu.
Přidáme
citronovou šťávu, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co
byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se
nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li
těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při
zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak
akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně
zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, vytvarujeme bochánky a necháme na plechu pod utěrkou ještě dokynout. Poté mazance potřeme bílkem a ostrým nožem na vrchu nařízneme do kříže. Nakonec můžeme posypat mandlemi.
Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
Žádné komentáře:
Okomentovat