Tahle dobrota se řadí mezi naše oblíbená jídla, moc jsme si pochutnali. Recept je z květnového Apetitu, ale s drobnými úpravami.
Přísady
- 220 ml mléka
- 2 lžíce oleje nebo másla
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 280 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- cca 1 až 2 lžíce oleje na potření těsta
- 2 stroužky česneku, prolisovaného
- 1 lžička sušeného oregana
- 130 g čedaru, nastrouhaného
- 1 balení mozzarelly, nakrájené na kousky
- trochu mléka na potření
Polévka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 400 g konzerva sekaných rajčat
- 1/2 plechovky od rajčat vody
- 1 lžička oregana
- 1/2 kostky kvalitního zeleninového bujonu (nejlépe bio)
- cukr podle chuti
- 80 g creme fraiche (husté zakysané smetany)
- příp. pažitka na ozdobu
Postup
Vypracujeme kynuté těsto (např. v domácí pekárně).
Po vykynutí rozválíme na plát cca 1 cm vysoký. Potřeme ho olejem (nejlépe to jde rukou), jeden okraj po delší straně necháme volný. Posypeme oreganem a sýrem a zatočíme do rolády. Z rolády nakrájíme šneky, které klademe do kulaté formy vyložené pečícím papírem řezem nahoru.
Pod utěrkou necháme šneky ještě dokynout, poté potřeme mlékem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 až 35 minut.
Na oleji opečeme cibuli a mrkev. Poté vlijeme rajčata, přidáme vodu, oregano a bujon. Vaříme asi 20 minut. Přidáme creme fraiche a polévku rozmixujeme. Podle chuti dosladíme.
Polévku podáváme posypanou pažitkou a se sýrovými šneky.
Krásný blog! Děkuji za inspiraci. Tuto polévku se šnečky určitě vyzkouším ;-)
OdpovědětVymazatDěkuji za pochvalu, jsem ráda, že se blog líbí :-) Polévku i šneky můžu vřele doporučit, pochutnali jsme si na ní celá rodina včetně našeho Davídka.
Vymazat