Inspiraci na tohle skvělé a netradiční pohoštění jsem našla v loňském lednovém Apetitu. Trochu jsem si recept na kuličky upravila a všichni včetně návštěvy jsme si pochutnali.
Přísady
- 500 g mletého masa (hovězí a vepřové nebo hovězí a jehněčí nebo pouze hovězí)
- necelý rohlík
- asi 70 ml mléka
- 1 vejce
- sůl, pepř
- 1 lžička oregana
- 1 lžička bazalky
- 1 velký stroužek česneku, prolisovaný
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané
Dip:
- 250 g řeckého jogurtu
- cca 50 ml mléka nebo podle potřeby
- 100 g sýra feta (příp. balkánského)
- 1 lžička čerstvého oregana (příp. půl lžičky sušeného)
K podávání:
- lístky rukoly
- pita chléb nebo libanonský
- okurka, nakrájená na špalíčky
Postup
Rohlík natrháme na kousky a zalijeme mlékem, necháme pár minut odstát.
Přidáme maso, sůl, pepř, koření, česnek, vejce, parmazán a dobře prohněteme
(např. v robotu). Nakonec vmícháme petrželku.
Rukama namočenýma ve studené vodě tvoříme kuličky, které klademe na
plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě na 220 stupňů pečeme
15 až 20 minut dozlatova.
V robotu několika pulzy nahrubo rozmělníme přísady na dip.
Masové kuličky podáváme s dipem, doplněné chlebem a se salátovými lístky a okurkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat