Dnes se u nás vařilo podle Jamieho Olivera. Hovězí steak jsem dělala podruhé v životě a tentokrát se povedl na jedničku. Byl středně propečený a krásně měkký. Jamieho zvykem je steak po udělání nakrájet na proužky, které pak většinou ještě na prkýnku ochutí. V receptu jsem udělala jednu velkou změnu - nesehnala jsem šafrán, který patří do rýže, tak jsem místo něj dala kurkumu.
Přísady
- 1 cuketa, podélně rozkrojená napůl
- 1 malý lilek, nakrájený na 1 cm plátky
- 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
- olivový olej
- 1 lžička harissy (chilli pasta) - lze vynechat
- 2 filátka ančoviček (lze vynechat, v tom případě trochu soli)
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 700 g passaty (pyré z rajčat)
- 1 lžíce balzamikového octa
- čerstvá bazalka
- bílý jogurt k podávání (lze vynechat)
Rýže:
- 1 hrnek celozrnné nebo basmati rýže (dala jsem celozrnnou)
- 1 špetka šafránu (dala jsem 1 lžičku kurkumy + trochu olivového oleje)
- sůl
Steak:
- 2 x 250 g steaky ze svíčkové
- sůl
- 1 lžička sladké nebo uzené papriky
- olivový olej
- 1/2 svazku hladkolisté petrželky, nasekané
- 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 citronu
Postup
Cuketu a lilek opečeme na pánvi (nejlépe grilovací) bez oleje, dokud nebudou z obou stran opečené dozlatova. Poté je nakrájíme na menší kusy.
Do pánve dáme olivový olej a opečeme cibuli, přidáme harissu, ančovičky a papriky. Chvilku smažíme, poté přidáme česnek, krátce osmahneme a zalijeme rajčatovým pyré a octem. Podle chuti osolíme a vmícháme cuketu a lilek. Podusíme, až zelenina změkne, ale nerozvaří se. Stáhneme z ohně a vmícháme lístky bazalky.
Do hrnce dáme hrnek rýže a zalijeme 2 hrnky vroucí vody. Osolíme a přidáme šafrán. (šafrán jsem nesehnala, tak jsem na oleji krátce osmahla kurkumu, přidala rýži, zamíchala a vlila vodu, osolila)
Maso osolíme a posypeme paprikou a na každý kápneme lžičku olivového oleje. Zprudka je opečeme na suché pánvi tak, jak máme rádi, každou minutu je otáčíme.
Na prkýnku nakrájíme petržel, přidáme hořčici, olej a citronovou šťávu. Směs rozetřeme po prkýnku. Přidáme hotové steaky, obalíme je ve směsi a krájíme na plátky.
Ratatouille můžeme pokapat jogurtem a podáváme s rýží a plátky steaku.
Žádné komentáře:
Okomentovat