Dnes jsem pekla moučník pro návštěvu. Protože má přijet neteř, která má alergii na vejce, vytvořila jsem z původního vajíčkového tvarožníku bezvaječnou verzi a přidala ovocné želé. Výsledkem je výborný, jemný a lehký dezert.
Přísady
- 180 g polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 70 g másla, trochu změklého
- 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- cca 1 lžíce studené vody
Krém:
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 400 g zakysané smetany
- 80 g cukru (nebo podle chuti)
- 1/2 vanilkového pudinkového prášku
Želé:
- 2 mandarinkové kompoty, i se šťávou
- 2 sáčky čirého dortového želé (např. Dr. Oetker)
Postup
V robotu uděláme z mouky, cukru, prášku do pečiva, soli a másla drobenku. Přidáme zakysanou smetanu a podle potřeby vodu. Vypracujeme těsto, které prsty natlačíme do velké dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem (stačí jen spodek).
Z tvarohu, zakysané smetany a cukru umícháme hladký krém. Podle chuti příp. dosladíme a poté přimícháme pudinkový prášek. Tvarohový krém naneseme na těsto.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 3/4 hodiny. Necháme vychladnout.
Oba kompoty i se šťávou rozmixujeme, přimícháme želé v prášku a minutu povaříme. Želé necháme trochu zchladnout a poté nalijeme na vychladlý tvarožník.
Žádné komentáře:
Okomentovat