Od kamarádky Marcelky z blogu www.pradobroty.cz jsem dostala kvásek. Už jsem nemohla mít žádné výmluvy a pustila jsem se do svého prvního opravdového kváskového chleba. Zatím jsem nesehnala ošatku na kynutí, ale vystačila jsem si s obyčejným umělohmotným cedníkem, který jsem vyložila utěrkou. Recept jsem použila ze zmiňovaného blogu a s výsledkem jsem moc spokojená - chleba je výborný!
Přísady
- 220 g žitného kvásku
- 360 g žitné chlebové tmavé mouky
- 460 g pšeničné mouky (např. obyčejná hladká)
- 470 ml odstáté vody
- 20 g soli
- 5 g kmínu
Postup
Začneme kváskem: 110 g žitné chlebové mouky si rozmícháme ve větší míse s cca 120 ml vody na hustší těstíčko, do kterého přidáme 1 lžíci aktivního kvásku z lednice. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a při pokojové teplotě necháme několik hodin (nechala jsem 8 hodin).
Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba :-)
Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba :-)
Vykynutý kvásek smícháme s vodou, moukou, solí a kmínem a vypracujeme hutné těsto (podle potřeby můžeme přidat mouku). Já jsem si nechala vypracovat těsto pekárnou a poté hned vyndala a nechala kynout při pokojové teplotě - viz dále.
Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku a vložíme ho do vysypané ošatky na kynutí těsta nebo cedníku vyloženého utěrkou, kterou posypeme moukou. Celé to vložíme do igelitového pytle a uzavřeme. Při pokojové teplotě necháme několik hodin kynout (nechala jsem 3 a půl hodiny). Správně vykynuté těsto se po vtlačení prstu pomalu vrací zpět. Když se vrací moc rychle, necháme ještě nějakou dobu kynout, pokud zůstane v těstě důlek, je těsto překynuté.
Troubu rozpálíme na 240 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme
do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál.
Připravíme si hrneček teplé vody.
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme
zářezy (není to ale nutné). Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned
zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou
páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 180 stupňů a
pečeme asi půl hodiny, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk.
Žádné komentáře:
Okomentovat