Kynuté těsto patří mezi moje nejoblíbenější. Pokud ho máte taky rádi, vyzkoušejte kynuté záviny. Můžete si udělat náplně jako já - tvarohovou a džem, nebo podle své chuti - povidlovou, makovou, nebo i nastrouhaná jablka.
Přísady
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 65 g másla
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 lžičky soli
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 čerstvého droždí (příp. 2 lžičky sušeného)
Náplň (1 závin s tvarohovou náplní a 1 závin s džemem):
- 1 až 1 a půl vaničky tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- krupicový cukr podle chuti (cca 2 lžíce)
- 1 vejce
- 1 lžíce škrobu nebo pudinkového prášku
- dobrý džem (dala jsem domácí třešňový)
Dále:
- rozšlehané vajíčko na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup
Vypracujeme kynuté těsto (nechávám jej udělat pekárnou).
Nelepivé těsto rozdělíme na 2 části a obě vyválíme na obdélník. Jeden potřeme tvarohovou náplní (smícháme tvaroh, cukr, vejce a škrob) a druhý džemem. Okraje necháme volné a od delší strany smotáme do závinů. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi půl hodiny dokynout.
Záviny potřeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny dozlatova.
Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat