Perník je taková klasika, která neomrzí a ještě k tomu je snadný a rychle hotový. Tenhle je vláčný, nadýchaný a vylepšený o džem a šlehačku (kterou samozřejmě můžete vynechat). Já mám těsto bez kakaa, ale v původním receptu jsou ho 2 lžíce.
Přísady
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek žitné mouky (chlebové nebo celozrnné, ale můžete použít i obyčejnou hladkou)
- 1 prášek do pečiva
- 1 prášek do perníku (příp. další prášek do pečiva + necelá lžíce perníkového koření)
- 1 sáček čokoládového pudinkového prášku (dala jem vanilkový)
- 2 hrnky mléka
- 3/4 hrnku oleje
- 1 vejce
- 2 lžíce tmavého kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 hrnek cukru (dávám jen 3/4)
- 1 lžíce džemu (dala jsem domácí rybízovo-malinový)
- 3 lžíce rumu
- další džem na potření perníku
- ušlehaná šlehačka na ozdobu (nemusí být)
- mletá skořice na posypání šlehačky (nemusí být)
Postup
Z uvedených surovin vymícháme těsto. Nalijeme ho na klasický plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180 stupňů pečeme asi 20 až 30 minut (zkusíme špejlí).
Vychladlý perník potřeme džemem, ozdobíme šlehačkou a slabě posypeme skořicí.
Žádné komentáře:
Okomentovat