Pokud máte rebarboru, určitě vyzkoušejte tenhle recept, který mám z blogu www.pradobroty.cz. Příjemně nakyslá rebarbora je doplněná jemným tvarohem a máslovým těstem. Nechybí ani poklička z vanilkové zakysané smetany.
Přísady
- 120 másla
- 50 g cukru moučka
- 120 g polohrubé mouky
Ovocná vrstva:
- 250 g rebarbory (po oloupání je jí asi 180 g)
- 75 g cukru krupice
- 2 větší lžíce polohrubé mouky (30 g)
Tvarohová vrstva:
- 500 g tučného tvarohu
- 50 g cukru moučka
- 2 vejce
Poleva:
- 150 g zakysané smetany (raději tučnější)
- 1 zarovnaná lžíce cukru moučky (10 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo balíček vanilkového cukru
Postup
Máslo utřeme s cukrem a následně zapracujeme mouku. Těsto rukama natlačíme do dortové formy o průměru 22 cm. Pokud použijete formu s odepínatelným dnem, pak pod ní dejte ještě plech. Během pečení má máslo a trocha šťávy z rebarbory tendenci protékat, tak je lepší, aby obojí zůstalo na plechu pod formou než na dně trouby.
Rebarboru
oloupeme, ořízneme od konců a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky.
Vložíme do mísy, zasypeme cukrem a moukou a promícháme. Proslazenou
rebarboru nasypeme a upěchujeme do formy na těsto a vložíme do trouby rozehřáté na 190 stupňů (horkovzduch na 170 stupňů) na 15 minut. Po vyndání z trouby teplotu snížíme na 175 stupňů (horkovzduch na 160 stupňů).
Metličkou
v ruce rozšleháme tvaroh a cukr do hladké hmoty a
vmícháme obě vejce. Tvarohovou směs opatrně nalijeme na předpečený korpus s
rebarborou a vrátíme do trouby na 40 minut. Po této době by měly být
okraje těsta lehce zvedlé, ale střed stále trochu propadlý, celý koláč
zůstává nahoře světlý (neměl by zhnědnout) a střed se při lehkém zaklepání
skoro nechvěje.
Cheesecake vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut zchladnout - za tu dobu spadnou kraje zpět dolů.
Cheesecake vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut zchladnout - za tu dobu spadnou kraje zpět dolů.
Všechny ingredience na polevu smícháme metličkou v jednolitou hmotu a natřeme na horní část dortu.
Dort objedeme po obvodu nožem, uvolníme obruč a sundáme ji. Necháme zcela vychladnout a pak přemístíme do lednice a minimálně 3 hodiny necháme proležet.
Dort objedeme po obvodu nožem, uvolníme obruč a sundáme ji. Necháme zcela vychladnout a pak přemístíme do lednice a minimálně 3 hodiny necháme proležet.
Žádné komentáře:
Okomentovat