Vynikající ovocený dezert pocházející z Velké Británie. Není v něm žádné těsto, jen ovoce a drobenka. Není moc vzhledný na servírování, zato skvěle chutná. Podává se tradičně s vanilkovou omáčkou (podobný je řídký vanilkový pudink), zakysanou smetanou nebo zmrzlinou.
Přísady
- 500 g švestek (dala jsem blumy)
- 2 stonky rebarbory
- 1 lžíce cukru
- zmrzlina, zakysaná smetana nebo pudink k podávání
Na drobenku:
- 80 g másla
- 80 g piškotů
- 40 g polohrubé mouky
- 50 g hnědého cukru
Postup
Rebarboru oloupeme a nakrájím na tenké plátky. Dáme do misky,
zasypeme cukrem, promícháme a necháme chvíli marinovat.
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky.
Připravíme si drobenku: do mixéru nasypeme mouku, nakrájené máslo, cukr
i piškoty a mixujeme, až vznikne sypká směs.
Do zapékací mísy
naskládáme švestky, na ně rebarboru a navrch nasypeme drobenku. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 25 až 30 minut, dokud není ovoce měkké a drobenka zlatavá.
Podáváme vlažné se zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo řídkým vanilkovým pudinkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat